21
Dub
Off

Opravdu má dudek tvrdší spánek než jiní ptáci?

kokosova-mouka-690x90-original-1494259174.jpg

Ve střední Evropě není příliš možností dudka chocholatého zahlédnout, kdežto v jižní Evropě je tomu naopak. V otevřené krajině jej můžete zahlédnout v olivových hájích, na vinicích či v ovocných sadech. Je to stěhovavý pták, na zimu se přesouvá do Afriky.
dudek na stromě

Jak jej poznáte?

Naprosto typickým znakem je chocholka na temeni hlavy, která připomíná vějíř z per. Zvedá ji, pokud je rozčílený, nebo když přistává. Pták měří necelých třicet centimetrů a váží 50 – 70 gramů. Jeho let sice působí trhaně a ledabyle, nicméně je velmi rychlý a dravcům uniká tak, že vyletí nad ně a dravec nemůže útočit svým obvyklým způsobem. Dudkové žijí spíše osamoceně, pouze v době tahu tvoří malé skupinky. Součástí jejich potravy jsou drobné ještěrky, hmyz a jejich larvy. Potravu si hledá převážně na zemi, jeho tenký a dlouhý zobák je tomu skvěle uzpůsoben. Jen občas chytne hmyz i při letu ve vzduchu.

Proč se o někom říká, že spí jako dudek?

První myšlenka, která nás při tomto srovnání napadne, je, že má tento pták pravděpodobně tvrdší spánek než ostatní ptáci. Pravda je však jinde. Toto přirovnání vzniklo na základě faktu, že pokakaným miminkům se dobře spí, protože je nebolí bříško. A samice dudků, která sedí v hnízdě, aby jej bránila před nepřáteli, vystřikuje v případě ohrožení tekutinu, jejíž pach se podobá zápachu pokakaného dítěte. Lidé si však dříve mysleli, že mláďata dudka spí v hnízdě plném exkrementů a je jim tam stejně dobře, jako spícím pokakaným miminkům.
dudek na trávě

Co jste ještě nevěděli o ptáku s chocholkou?


·         Byl potvrzen ojedinělý výskyt dudka až na dalekém chladném Islandu


·         Staří Egypťané tohoto ptáka velmi uctívali, dokonce vytvořili i hieroglyf s jeho podobou


·         Po páření samička snese 5 – 8 vajíček, která zahřívá 16 dní, během nichž ji sameček krmí, poté co se mláďata vylíhnou, krmí sameček i je, později se v krmení mláďat střídají oba rodiče

Opravdu má dudek tvrdší spánek než jiní ptáci?
Ohodnoťte příspěvek